A Domaházi Hagyományőrző Egyesület kiállítása a Digitális Erőműben

A Domaházi Hagyományőrző Együttes 1971-ben alakult meg 29 fővel a Röpülj, páva! elnevezésű népdal-vetélkedőműsor hatására. A tagok célja az volt, hogy összegyűjtsék, megőrizzék és színpadra állítsák a település népdalait. Számtalan regionális és országos folklórtalálkozón, kulturális és hagyományőrző rendezvényen, fesztiválon szerepeltek, több alkalommal szereztek kiváló minősítést. Nemcsak itthon öregbítették településük hírnevét, szép sikereket értek el külföldön is. A csoport 1999 óta egyesületi formában működik. Mindmáig ugyanaz a hit és lendület viszi előre őket, ami egykoron elődeiket is: hogy életben tartsák őseik örökségét, népi hagyományaikat.
Az együttes műsorát, dalait és táncait számos archív rádió- és televíziófelvétel őrzi. A kiállításon mindez korabeli formában és digitális megjelenítésben is látható-hallható. A tárlat ezek mellett bemutatja az egykori falusi élet megannyi szépségét és nehézségét. A viseletbemutató mellett helyet kaptak a kenyérsütés, a szövés-fonás, az aratás és a különböző háztáji tevékenységek használati eszközei, továbbá bepillanthatunk a tisztaszobába, a konyhába és az éléskamrába is. Igazi kuriózumnak számít a régi szövőszék, amely mind a mai napig működőképes, kipróbálása nem mindennapi élmény gyereknek és felnőttnek egyaránt.
A tárlat betekintést nyújt a hagyományőrző együttes múltjába és jelenébe, valamint a domaházi emberek hajdani életébe, a kalákamunka sajátos világába is.

 

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1846/2014
  • CÍM: Ózd, Gyár u. 1, 3600
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: