Andrássy-kastély – Tiszadob

A Tiszadobon élt Andrássyak közül kiemelkedik az építtető, gróf Andrássy Gyula (1823-1890), akinek legkedvesebb tartózkodási helye a világban, Tiszadob volt. Az öreg gróf fiai közül II. Andrássy Gyula (1860-1929) volt az, aki befejezte a kastély építését és a parkot is ő formázta véglegessé. Jellemzően a vajdahunyadi vár egyes elemei uralják a kastély tömbjét.
A kastély szépségét a csodálatos környezet tovább emeli. A kastély parkját északról egy ősfákból álló 500 hektáros gazdasági erdő határolja. A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol-és francia park volt, benne híresen szép rózsalugasokkal. Az egykori harmónia legértékesebb maradéka, a kastély előtt a középkori liliomot kirajzoló, nyírt sövénykert-labirintus, mely szerencsére ma is él.

Az Andrássyak címere a főbejárat fölötti színes ablakokon látható, míg a padlózatban a terméskőből kiképzett oroszlán címerállatuk a hatalmat, erőt jelképezi. A tiszadobi kastély lépcsőházának jellegzetessége a romantikus, fal mentén “kúszó”, fafaragásos, háromkarú falépcső. A lépcsőház-toronyból a magasföldszinten a fiókos dongaboltozatú nagyterembe, a lovag vagy bálterembe lépünk. Az ebédlő színes ablakait Rippl-Rónai József tervezte.

A gyönyörű kastély berendezése nem maradt fenn az utókor számára, mert az első világháború után, 1918-ban a felbőszült nép feldúlta a pompás gazdagsággal berendezett kastélyt (a fosztogatást nem a tiszadobiak kezdték). Betörték az ajtaját, teljes bútorzatát összetörték, az ablakokat belövöldözték. Összezúzták a velencei tükröket, a csillárokat, a szobrokat és a kerámiákat is. A festményeket és könyveket pedig megsemmisítették vagy széthordták.

A család 1945 után nem tért vissza többet a birtokára. A II. világháború végén román katonai kórházat telepítettek a kastélyba. Az itt elhunyt román katonák ma is a parkban nyugszanak. Később állami tulajdonba került az épület 1950-től 2007-ig gyermekvárosként működött. A kastély a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében újul meg.

Forrás:
https://xn--nf-fka.hu/hu/varak-kastelyok/varak/tiszadob-andrassy-kastely

http://nkvp.hu/helyszinek/andrassy-kastely

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1880-85
  • CÍM: 4456 Tiszadob, Bocskai utca 59.
  • TERVEZŐ: Meinig Artúr
  • STÍLUS: romantikus