Barokk Kastélyszínház – Gödöllő

A színházterem falait klasszicizáló későbarokk festés díszítette. A római oszlopfős, térhatású félpilléreket felül párkányzat, alul márványhatású lábazat kötötte össze. A nézőtér felé enyhén lejtő, 90 négyzetméteres színpadot a kor színvonalán álló technikával működtették. A színház csak időszakosan működött, mert Grassalkovich II. Antal és családja évente mindössze néhány hetet töltött Gödöllőn. A színházban a Budán, Pesten és Győrben fellépő német társulatok játszottak. Az előadásokon természetesen a környékbeli arisztokrácia tagjai is megjelentek. A teátrum megszüntetésére 1867-ben került sor, amikor a kastélyt megvásárolta a magyar állam, és koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné rendelkezésére bocsátotta. Az épületet gyors felújítással tették alkalmassá a királyi család és az udvartartás fogadására, ezért a színház berendezését elárverezték, belső terét két födém beépítésével ismét három szintre tagolták, így a szinteken összesen 15 szobát és folyosókat alakítottak ki.

I. világháború utáni, méltatlan hasznosítási formái következtében az épület állapota erősen leromlott, a födém le is szakadt. A feltárás során előkerült, mindhárom szintre kiterjedő falfestés vezetett a korábban csak írott forrásokból ismert színházépület azonosításához. A falkutatás a korabeli berendezés és színpadtechnika nyomait is egyértelműen feltárta.
A színház helyreállítása céljából a szinteket ismét egybebontották. A falfestés fennmaradt részleteit restaurálták, a hiányokat az eredetitől megkülönböztetve rekonstruálták.

A 95 fő befogadására alkalmas színház 2003 óta látogatható ismét.

Forrás:

http://www.kiralyikastely.hu/oldal.54.barokk_sz%C3%ADnh%C3%A1z

 

 

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1782–1785
  • CÍM: 2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: barokk