Berey József Helytörténeti Múzeum – Nagyecsed

A Berey József Helytörténeti Múzeumnak otthont adó kúria jellegű épület 1927-ben épült. korábban iskolaként funkcionált, ami meghatározta a kiállítótermek számát és nagyságát. A gyűjtemény 1988-ban a helyi tanács és a mátészalkai Szatmár Múzeum néhai igazgatójának, Farkas Józsefnek a kezdeményezésére létesült, melyet Pozsgay Imre államtitkár nyitott meg. Az épületben két állandó kiállításnak helyet adó terem, illetve két kisebb időszaki kiállításoknak helyt adó galéria helység található.

A települést híressé tette a hajdan itt állt szinte bevehetetlen vár, amelyet mind a Báthoriak mind Rákócziak nagy becsben tartottak. Bevehetetlenségét maga a települést körülvevő láp biztosította, melyet 1894-98 között lecsapoltak, kiszárítottak. A helytörténeti gyűjtemény 1988-ban létesült. Létrejöttében nagy szerepe volt a Nagyecsed külterületén található Sárvár-dombi ásatásoknak, melyek 1975-77 között Magyar Kálmán kaposvári régész vezetésével zajlottak. Feltárásra került egy XI. századi monostormaradvány, illetve a közeli szigeten egy földvár és település maradvány. Ez a terület már az őskorban is lakott hely volt és a lápból kiemelkedő szigeteken települtek meg az emberek.

A két állandó kiállítás történeti, régészeti leleteket, illetve néprajzi emlékeket mutat be. Az ide látogató a történeti kiállító részben megismerheti településünk történetét, és az azzal kapcsolatos tárgyakat. Láthatóak korabeli térképek, az ecsedi várból származó kövek, illetve az 1975-77-es sárvári ásatásokon feltárt régi használati eszközök.

2013. október 11-én  adták át a felújított Berey József Helytörténeti Gyűjteményt. Korszerű technikai eszközök beszerzésével lehetővé vált a teljes virtuális bemutathatóság, valamint egy önálló honlap üzemeltetése. A korábbi két állandó kiállítás, Nagyecsed történelme és Az ecsedi nép életéből című mellett, a Láp világa kiállítással bővült a gyűjtemény anyaga, amelyben önálló pákász kiállítás is megtekinthető.

Forrás:
Berey József Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria In:nagyecsed.hu URL: https://www.nagyecsed.hu/berey-jozsef-helytorteneti-gyujtemeny-es-galeria

Berey József Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria In:musem.hu URL: http://www.museum.hu/muzeum/1004/Berey_Jozsef_Helytorteneti_Gyujtemeny_es_Galeria

 

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1927
  • CÍM: 4922, Nagyecsed, 4355
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: