Bögözi református templom

A kőből és téglából épített templom, eredetileg római katolikus felekezetű volt. A műemléktemplom külön értékei: a 13–14. századi falképek, a kazettás mennyezet és a székelyrovásírásos-emlék.

Az 1300-as évek során legalább két periódusban falképekkel borították a hajó oldalfalait. Ezek ma a hajó nyugati és északi falán láthatók, legfelül Szent László legendájának töredékei, alatta Szent Margit legendája található. Legjobb állapotban a legalsó sáv maradt meg, mely az Utolsó ítélet jelenetét ábrázolja.

Román stílusban épült, ugyanakkor a 15. században a templom kívül is, belül is gótikus stílusban újult meg. A 16. században protestánsok vették birtokba, freskóit lemeszelték, azokat csak 1865-ben fedezték fel a mészréteg alatt. Ezeket az ábrázolásokat, melyek például Szent László királyunkat örökítik meg, a legkorábbi művészi alkotásokként tartják számon. A templom az utóbbi pár évben komplex restaurálási programban vett részt.

Forrás:

Régészeti ásatások Bögöz középkori templománál (2012–2013). In. Civil Műemlékvédelmi Kézikönyv. Civil együttműködések a műemlékvédelem területén. Bögözi Református Műemléktemplom Komplex Restaurálási Program. Budapest, 2015.

 

 

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 13–14. század
  • CÍM: Mugeni 537205, Romania
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: késő román