Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár Levéltár

Az egyetem legnagyobb, központi épülete, a „K” 1909-ben épült Hauszmann Alajos tervei alapján. Hauszmann csak a Központi épületet, a Geodéziai obszervatóriumot és a kerti létesítményeket tervezte meg, inkább az építkezés irányításával foglalkozott. A tervezői feladatokkal és az építési művezetéssel Pecz Samu műegyetemi tanárt bízta meg, aki munkájáért később udvari tanácsosi címet is kapott

Az egyetemi könyvtár levéltári részlege 1972-ben alakult meg. 1993 óta szaklevéltárként, 2020. július 1-től felsőoktatási levéltárként végzi feladatait a BME OMIKK szervezeti keretében.

Gyűjti, szakszerűen rendszerezi, megőrzi és használhatóvá teszi a Műegyetem és elődintézményeinek maradandó értékű iratait. Az itt őrzött 1846-2003 közötti iratanyag mennyisége 1300 iratfolyóméter. Legkorábbi dokumentumai: a József Ipartanoda nevű, 1846-tól működő elődintézmény iratai, de vegyes iratai között található egy 1588-as keltezésű oklevél.

Az intézmény a Műegyetem elődintézményeinek maradandó értékű iratait gyűjti (beleértve a hallgatói nyilvántartásokat is). Emellett az egyetemen működő társadalmi szervezetek, kulturális és sportegyesületek történeti értékű iratait, valamint az egyetem jeles oktatóinak (irat)hagyatékait, az oktatók és volt hallgatók életút-interjúit őrzi.

https://www.omikk.bme.hu/leveltar

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1909
  • CÍM: Budapest, Budafoki út 4-6, 1111
  • TERVEZŐ: Pecz Samu
  • STÍLUS: eklektikus