Csarodai református templom

Belépve a templomba, festett szentek sorát találja az idelátogató. A szentélyben a kora gótikára jellemző, a lőrés alakú ablakok körül későbbi, a 14. századból való freskók láthatók. A szentély ablakának belsejében Alexandriai Szent Katalin és Szent Dorottya fölöttük, mint egy az egészet megkoronázó jelleggel, a sírba tett Krisztus ábrázolása látható.
A reformáció után, életfás, növényindás, tulipán és szív motívumos mintákat festettek az eredeti freskókra, ezeket láthatjuk tökéletesen helyreállítva a szentély és a hajó felső részében. A kifestés dátuma is olvasható: 1642. július 9.
A csarodai templom famennyezete és a bútorzata a barokk kor remeke, 1777-ben készült el. A templom részleges helyreállítására 1900-as évek elején került sor, ekkor konzerválták a szentélyben és a diadalíven előkerült középkori falfestményeket. Nagyobb szabású helyreállításra 1971-1975 között került sor, ekkor találták meg és konzerválták az alakos falfestményeket és a népies festés addig letakart nagy felületeit is ekkor tették láthatóvá.

Forrás:

http://csaroda.hu/telepulesunkrol/reformatus-templom

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 13. század
  • CÍM: 4844 Csaroda,Kossuth Lajos u. 8.
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: késő román