Edelényi L Huillier–Coburg-kastély

A kastély építtetője Jean-François L’Huillier gróf.  Az építkezést 1716-ban kezdték meg, de csak a gróf halála után 1730-ban fejezték be a munkálatokat. Az épület tervezőjének kiléte ismeretlen.
Az építtető unokája, Ludmilla és az ő második férje, Esterházy István gróf idején végezték a legjelentősebb átalakításokat a kastélyon és környezetében. A házaspár az iglói illetőségű vándorfestőt, Lieb Ferencet bízta meg hat szoba kifestésével. Ludmilla halála után fiára, Dessewffy Ferencre szállt a birtok, aki örökös nélkül hunyt el 1820-ban, így a birtok az államra szállt.

Az épület életében új korszak 1831-ben kezdődött, amikor a német Szász–Coburg–Gotha hercegi családból származó Ferdinánd herceg megvásárolta és hitbizománnyá alakította az uradalmat. A Coburgok a Felvidéken a hontszentantali kastélyukban éltek, az edelényi birtokot pedig inkább csak gazdasági megfontolásból szerezték meg.
Ami a kastélyt illeti, földszintjének egy részét már 1861-ben bérbe adták a járásbíróság céljaira. Az épület pedig lassú pusztulásnak indult, mivel lényegében már 1820-tól nem használták főúri rezidenciának. A fölöslegessé vált barokk kori gazdasági épületeket ekkor kezdték el lebontani, a 18. századi franciakertet pedig a 19. század első felében angolkertté alakították át.
1909-re az épület már olyan állapotba került, hogy elodázhatatlanná vált egy felújítás, amit Ray Rezső Vilmos tervei alapján 1910 és 1913 között végeztek el. Ray nevéhez olyan épületek tervei fűződnek, mint a Törley-mauzóleum, vagy a józsefvárosi Telefonközpont.

A kastélyra a felújítás során neobarokk kiegészítések kerültek, a középrész fölé pedig egy magas manzárdtetőt emeltek.
A Coburgok 1912-ben a Bódvavölgyi Bányatársaságnak adták bérbe a kastély egyes részeit, köztük a kápolnát is. A bányatársaság ez utóbbit 1921-ben önhatalmúlag megszüntette: födémmel kettéosztotta és a helyén lakásokat alakított ki. Közel százévnyi Coburg-birtoklás után, 1928-ban a kastély végleg a magyar állam tulajdonába került, az Igazságügyi Minisztérium vásárolta meg.

A minisztérium szintén Ray Rezsővel készíttette el a további módosítások terveit. A szükséges állagjavítások után a földszinten börtönhelyiségeket hoztak létre, valamint szolgálati lakásokat a fegyőrök számára. A II. világháború pusztítása sem kímélte az edelényi kastélyt, 1945-ben egy időre a szovjet parancsnokság költözött az épületbe. 1965-ben lebontották a század elején készült manzárdtetőt és leszedték a kastélyról a neobarokk kiegészítéseket is. Ekkor már történtek ugyan kisebb-nagyobb állagmegóvási munkák, de ezek az épület romlását nem sokban akadályozták. 1980-as évek közepére az épületben lévő hivatalokat kiköltöztették, az üresen álló épület pusztulása pedig drámaian felgyorsult. Az épület és környezetének teljes felújítása 2013-ban valósult meg.

Forrás:

https://edeleny-kastely.hu/kastely/kastelytortenet

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1716-1730
  • CÍM: 3780 Edelény, Kastélykerti u. 7.
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: barokk