Esterházy-kastély – Pápa

A pápai uradalomnak és a várkastélynak 1626-ban lett az Esterházy család a tulajdonosa. A török idők várépületeit Esterházy Ferenc kezdte el barokk kastéllyá átalakítani. Az 1717-ben kezdődő munkálatok 1743-ban gyorsultak fel, amikor Franz Anton Pilgram bécsi építész elkészítette a kastély terveit. Pilgram négyszögletű kastélyt tervezett, de végül az épület végül félkész maradt, és a ma is látható U alakban maradt fenn az utókor számára. Pilgram halála után Fellner Jakab, majd miután ő is elhunyt, Grossmann József folytatta a munkálatokat.

Az 1860-as években Esterházy Pál felújíttatta a belső tereket, kialakítva a Nádor Termet és az Ősök Csarnokát. Az Ősök csarnoka, avagy az Ősgaléria a családról készült portrék, ma is láthatóak.

A késő barokk főúri rezidencia berendezése az 1945-től 1956-ig terjedő időszakban, amikor orosz laktanya volt, szinte teljesen megsemmisült. Szerencsére az Ősgaléria képei még korábban a Nemzeti Múzeumba kerültek.

Az épület teljes felújítása 2015-re történt meg. Az emeleti terekben található tárgyakat az Iparművészeti Múzeum műtárgyaiból válogatták össze, oly módon, hogy azokról hiteles másolatok készültek. A bútorok között a 18. század közepére jellemző típusok, illetve olyan darabok kerültek kiállításra, amelyek valamilyen formában kötődtek az Esterházy családhoz.

Forrás:

https://epiteszforum.hu/a-papai-esterhazy-kastely-ujjaepitese-es-fejlesztese-2009-20151

 

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1743 - 1784
  • CÍM: 8500 Pápa, Fő tér 1.
  • TERVEZŐ: Franz Anton Pilgram, Fellner Jakab, Grossmann József
  • STÍLUS: barokk