Gyöngyösi Ferences Könyvtár

A ferences rend legnagyobb magyarországi kolostorában, Gyöngyösön található az ország Pannonhalmán kívül egyetlen, alapítása óta ugyanazon a helyen működő kolostori könyvtára. A közel 16.000 kötetes könyvtár a középkori magyarországi ferences rend azóta elpusztult könyvtárainak anyagát őrzi.

A bibliotéka alapításának pontos ideje ismeretlen, de feltételezhetően azonos a kolostoréval, amelynek építését Károly Róbert uralkodása alatt, Szécsényi Tamásnak (†1354) vagy valamelyik leszármazottjának köszönhetik a barátok. A könyvtár túlélte mind a középkori magyar állam 1526-os bukását, mind a hitújítás idejének harcait, de 1950-ig néhány tűzvészt leszámítva köteteit még az épületből sem kellett kimenekíteni. Ami a gyűjteményét illeti, legrégebbi kézírásos és nyomtatott könyvei a XV. században készültek.

A könyvei közt jelenleg 5 kódex, 210 ősnyomtatvány és 189 régi magyar könyv található. Egyik legértékesebb darabja az 1462-ből származó Fustus Biblia, mely 1998-ban egy befalazott rejtekhelyről került elő. A könyvtár előterében megtekinthető a ferences rend életét bemutató állandó kiállítás. Nemrégiben megújult a kolostor belső udvara a quadrum, ahol egy kút valamint gyógynövénykert kerül kialakításra. Emellett a templom, valamint a sekrestye freskóit, padjait, valamint az igen impozáns sekrestyeszekrényt is restaurálták.

https://gyfk.hu/hu/

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: ismeretlen
  • CÍM: Gyöngyös, Barátok tere 2, 3200
  • TERVEZŐ: Szécsényi Tamás
  • STÍLUS: