Hetedhét Játékmúzeum – Székesfehérvár

A ház nevét egykori tulajdonosairól kapta, így az építtető Hiemer Mihály városbíróról, illetve a későbbi tulajdonosokról, Ferdinand Caraffa grófról és Pfund (Font) Mátyásról. Jellegzetes a zárt sarokerkélye, amely két szakállas kőfejjel díszített konzolra támaszkodik. Az épület Városháza téri oldalán Szent Sebestyén szobra áll egy szoborfülkében.

Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon egyedülálló és Európában is elismert játékgyűjteménye a 18-19. századi játékkultúrát mutatja be. A több ezer apró játékeszközt tartalmazó tárgyegyüttesek szinte kivétel nélkül olyan babaszobák, amelyeket eredetileg maguk a gyűjtők rendeztek be. A kislányok játékait különféle kirakók és társasjátékok egészítik ki, míg a fiúkat vár, katonák, hajók és mozdonyok várják.

Réber László elsősorban meseillusztrációi révén vált ismertté. Rajzai olyan neves szerzők írásait kísérik, mint Lázár Ervin és Janikovszky Éva. A kiállításban megjelennek továbbá a szuggesztív, csak pár vonallal kialakított rajzai is, melyek a 20. századi magyar grafika műfajának kiemelkedő jelentőségű darabjai.
A játékmúzeum a Szent István Király Múzeum filiáléja.

Forrás:

http://www.hiemerhaz.hu/hetedhet-jatekmuzeum

 

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1770
  • CÍM: 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2–4.
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: barokk