Károlyi-kastély – Fehérvárcsurgó

Gróf Károlyi György 1877-ben bekövetkezett halála után Csurgót a másodszülött fiú, Viktor örökölte, korai halála után pedig a kastély tulajdonosa idősebbik testvére, Károlyi Gyula lett. Az ő idősebbik fia Károlyi Mihály volt, a fiatalabbik pedig Károlyi József (1884-1934), aki a jelenlegi vagyonkezelő Károlyi György nagyapja volt. A család Franciaországba emigrált a második világháború után.

Az épület története a hazai kastélyok sorsát idézi, több funkció- és kezelőváltás történt az államosítás után. Először a Fővárosi Gázművek üdülője lett az ingatlan, majd 1949-ben görög gyerekek menekültotthonának jelölték ki, ezután 1979-ig nevelőotthon működött az épületben.

1997-ben a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány és a MÁG (Műemlékek Állami Gondnoksága) együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására.

Az azóta megújult történelmi épületben kulturális programok biztosítják a kikapcsolódást az idelátogatók számára. A feltöltődésről pedig a kastély 50 hektáros gyönyörű angolparkja gondoskodik.
A kastély szállodaként üzemel.

Forrás:

https://www.karolyi.org.hu

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1844-1851
  • CÍM: 8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi utca 2.
  • TERVEZŐ: Henrich Koch, Ybl Miklós
  • STÍLUS: klasszicista, eklektikus