Madách Imre Emlékmúzeum – Csesztve

A múzeum épülete a költő édesanyja, Majthényi Anna révén, hozományként került a Madách családba, majd Madách Imre házassági ajándékként kapta meg édesanyjától. Madách 1844 decemberétől 1853 szeptemberéig lakott itt családjával. Elköltözése után öccse, Madách Károly kapta meg a kúriát, aki 1864-ben átépíttette a kúriát.

1964-ben először két helyiségében rendeztek kiállítást, ami 1969-ben további három szobával bővült. 1983-ra restaurálták és átrendezték az emlékházat, majd az év októberében megnyitották a szépen felújított kiállítást, Kerényi Ferenc irodalomtörténész rendezésében.

Az állandó kiállítás nemcsak Madách Csesztvén töltött éveit, hanem családjának történetét, a költő életét és korát is bemutatja. Láthatunk egy korhű, a csesztvei udvarház világát idéző nemesi szobabelsőt, itt van Madáchék 1823-as kalendáriuma, amelybe január 21-én az újszülött Imre nevét is bejegyezték. Valamint megtekinthetjük a gyermek Madách sztregovai hétköznapjait felelevenítő rajzait, tankönyveit, sőt első „kéziratait” is.

Forrás:

https://csesztve.hu/HU/39-38/Madach-Imre-Emlekhaz

http://www.museum.hu/muzeum/491/Madach_Imre_Emlekmuzeum

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 19. század első fele
  • CÍM: 2678 Csesztve,
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: késő klasszicista