Szent Simon és Júdás apostol templom (Ózd-Szentsimon)

A templomot az 1220-as években építtette a rimaszécsi Széchy Balog nemzetség román stílusban, Simon, a zelóta és Júdás Tádé apostolok tiszteletére.

Az eredeti épületet a 14–15. században gótikus stílusban átalakították: 1300-ban és 1423-ban készültek azok a freskók, amelyeket 1620 környékén hitváltás (reformáció) miatt levakoltak. Ennek töredékei 1948-ban kerültek felszínre, és az épület kiemelkedő értékei. A képek Keresztelő Szent Jánost, a sárkánnyal küzdő Szent Györgyöt, a királyok imádását fogadó Madonnát és a megfeszített Krisztus siratását ábrázolják.

A templombelső jelentős értéke a mai Magyarország legrégebbi, Lévai István és Komáromi István által 1650-ben készített, 24 nagyméretű táblából álló, gótikus elemekkel átszőtt késő reneszánsz festett kazettás famennyezet, valamint a több mint kétszáz éves barokk orgona. Oltára és szószéke 1686-ban készült. Az oldalainál és sarkainál támpillérekkel megerősített, a bejárat fölött nyolcszög tornyos templom a környék legrégebbi műemlék épülete. Része a szlovákiai rimaszombati járás és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye értékeit bejáró Gótikus útnak. Molnár C. Pál, Heintz Henrik, Prokop Péter, Jeges Ernő, Kontuli Béláné, Sugár Gyula munkái is emelik a templom értékét, legjelentősebb felújítása (1948–60) Csomor Ernő plébánosnak köszönhető.

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1220
  • CÍM: Ózd, Szentsimon út 97, 3625
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: