Palóc Múzeum – Balassagyarmat

A Nógrád vármegyei Múzeumi Társulat múzeumalapítás céljából jött létre 1891-ben. A múzeum ajándékozás révén gyarapodott, a nagy mennyiségű tárgy elhelyezésére a Nemzeti Iskola terme egy idő után már nem volt elegendő, ezért 1894-ben átszállították az ún. Gabonyi-féle házba. A termek zsúfoltsága, megosztott elhelyezése a látogatók további fogadását nem tette lehetővé. E kényszerhelyzet rövid időn belül felvetette egy új múzeum építésének gondolatát. Végül 1910-ben hirdették meg a pályázatot a múzeum építési tervének elkészítésére, melyek közül Walder Gyula terveit találták a legjobbnak.

1914-15 telén laktanyának használták az épületet, és 1917 őszétől 1925 tavaszáig a hatóságok foglalták le az épületet. A különböző igénybevétel nem csak az épület állagát rongálta meg, hanem az itt őrzött tárgyi gyűjtemény 80 %-át is elpusztította. 1926 őszén fejeződtek be a tatarozási munkálatok, és indult el újra a tárgygyűjtés, különös tekintettel a néprajzra.

A Múzeumi Társulat rendkívüli közgyűlése 1930. szeptember 15-én elhatározta, hogy az alapító iránti tiszteletből az intézménynek a Nógrádvármegyei Nagy Iván Múzeum nevet adja. A múzeum a nyilvánosság előtt 1931. november 29-én nyílt meg. 1936. július 17-én a vallás- és közoktatási miniszter a Nagy Iván Múzeumot közgyűjteménnyé nyilvánította. 1940 után a Közgyűjtemények Országos Felügyelőségétől sorra érkeztek a gyűjtemények összecsomagolását, biztonságos helyre való szállítását sürgető követelések. A múzeum vezetője a szükséges intézkedéseket tudatosan nem hajtotta végre, sőt lehetővé tette, hogy 1944 nyarán német katonák költözzenek az intézménybe. Ezzel a szabadon, a vitrinekben elhelyezett tárgyak sorsa megpecsételődött, a gyűjtemény 90%-a elpusztult.
1950-ben államosították a múzeumot, felsőbb rendelkezésre az intézmény nevét Palóc Múzeumra változtatták. A múzeum jelentős néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, ezen belül kiemelkedik a textil és viselet-, a pásztor-, és a népi vallásosság tárgyi gyűjteménye.

Forrás:
http://palocmuzeum.hu/a-muzeumrol

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1914
  • CÍM: 2660 Balassagyarmat, Palóc liget 1.
  • TERVEZŐ: Wälder Gyula
  • STÍLUS: