Pécsi zsinagóga

Pécsett már a török időkben is éltek zsidók, ám újkori történetük csak 1803-ban kezdődött, amikor a városban először vásárolhatott házat zsidó. A legnépesebb az 1920-as években volt a hitközség, amikor a létszáma meghaladta a 4200 főt is, mely az összlakosság majdnem tizedét (9%-át) alkotta.
A városképet máig meghatározó zsinagógát 1869-ben avatták fel, három építész, Feszl Frigyes, Gerster Károly és Kauser Lipót tervei alapján. A hitközség neológ jellegének megfelelően orgonát is beépítettek, mely az Angster gyár helyi fiókjának első munkája volt. Az épületet 1905-ben Baumhorn Lipót tervei alapján bővítették.

Az építmény homlokzatának jellegzetessége a félköríves timpanonba elhelyezett díszes óra, mely felett héber írással a következő jelentésű szöveg olvasható: „Mert házam, az imádság házának neveztessék minden nép számára.” Ezen betűkből a zsinagóga építésének évszáma is kiolvasható. Feljebb a homlokzaton Mózes kettős kőtábláját is láthatjuk. Rendkívül mutatósak az épület sarkaira kihelyezett kis hagymakupolák. A templom főhomlokzatának igen meghatározó elemei a nagyméretű díszes ablakok.

Forrás:

http://pecs.varosom.hu/latnivalok/vallasi-epuletek/Zsinagoga-1.html

https://pzsh.hu/category/tortenetunk/zsinagoga-tortenete/

 

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1868-69
  • CÍM: 7621 Pécs, Fürdő u. 1.
  • TERVEZŐ: Feszl Frigyes, Gerster Károly, Kauser Lipót
  • STÍLUS: romantikus