Postamúzeum, Budapest

A budapesti Postamúzeum egy országos szakmúzeum, melynek gyűjtőkörébe a posta, a távközlés és a műsorszórás tárgyi és dokumentációs emlékei tartoznak. A múzeum tárgyi gyűjteményei több mint 20 ezer darabot tart nyilván. Az állandó kiállítás a hazai posta történetét mutatja be eredeti berendezések, korabeli járművek, munkaeszközök, bútorok, térképek valamint fényképek segítségével.

A Postamúzeum anyagának gyűjtése 1881-ben a budapesti főposta egyik első emeleti helyiségében kezdődött készenlétben tartott, pótlásra, cserére vagy oktatási célra szolgáló készülékekből és alkatrészekből. A gyűjtemény első nyilvános bemutatkozása az 1885-ös országos kiállítás volt, majd hamarosan a muzeális gyűjtemény nagyobb méretű gyarapításába kezdtek. Műtárgyainak egy része 1899 és 1945 között a Közlekedési Múzeumban volt látható. A háború után megmaradt gyűjtemény évekig raktárakban pihent, majd 1955-ben az újjászervezett Postamúzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeumként a Postavezérigazgatóság épületében önálló kiállítást nyithatott. Innen költözött 1972-ben az Andrássy úti Saxlehner-palotába, majd 2012-ben a Benczúr-házba.

Az állandó kiállításon makettek és eredeti járművek segítségével mutatják meg, hogy a világon először Budapesten állították a motoros tricikliket a levélgyűjtés szolgálatába. De a levélgyűjtőszekrény-ürítés modernizálására tett kísérleteket, a biztonságos küldeményszállítás újításait is megtekintheti a látogató. De a kézi kapcsolású telefonközpontok, csőposta-berendezés, Morse-féle távíró- és telexgépeket is megtalálhatóak, valamint levélkötegek készítése, és az értékküldemények továbbítását szolgáló zsák speciális lakattal történő lezárására is van lehetősége az érdeklődőknek.

https://www.postamuzeum.hu/postamuzeum-budapest

 

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE:
  • CÍM: 1068 Budapest, Benczúr utca 27.
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: