Rhédey Kastély

Zsáka nagyközség Hajdú-Bihar megyében található, a település a XVII. századtól a Rhédey család birtoka volt. A kastélyt 1858-ban gróf Rhédey Gábor építtette, bár eredeti építészét nem ismerjük, az épület stílusa a korszakban divatos romantikus historicizmus jegyeit viseli. Rhédey Gábor 1897. április. 21-én bekövetkezett halálával a Rhédey család erdélyi ágának grófi férfiága kihalt, ezért leányági testvérének Rhédey Zsófia grófnőnek a lánya Rhédey-Herglotz Erzsébet örökölte a kastélyt. 1908-ban gróf Almásy Imre vásárolta meg az uradalmat, de 1925-ben már fiát, Almásy (II.) Imrét említették a kastély és a birtokok tulajdonosaként. Az első világháború utolsó éveiben hadikórházként működött a kastély, majd báró Vay László 1926 és 1944 között a második feleségével Bissingen Nippenburg Margit grófnővel és kislányukkal Vay Adelma bárónővel lakta az épületet.

1945-ben államosították, a főépületet a pártok, a melléképületeket a helyi földművelő szövetkezet használta. 1950-től egészen 1984-ig iskola működött benne. Az épületet 1958-ban védetté nyilvánították. A 90-es évek elején a karbantartások elmaradása miatt életveszélyessé vált, így 1994-ben felújítás vette kezdetét. A kastélyt hajdanán angolpark és arborétum vette körül. Az egykori nyolcholdas parkjában találjuk ma a községi sportpályát, kézilabda és füves pályákat valamint a 99 férőhelyes óvodát.

Képzőművészeti állandó kiállításain a zsákai születésű festőművész, Madarász Gyula alkotásai, és a helyi ikonfestő tábor üvegikonjai tekinthetők meg. Emellett Rhédey Klaudia grófnő II. Erzsébet Brit királynő ükanyja és a Windsor uralkodóház kapcsolata című állandó kiállítás, a Twinings tea, mint az angol királyi család hivatalos beszállítói története című kiállítás és a kastély családtörténeti kiállításait tekinthetik meg az érdeklődők.

http://www.kitervezte.hu/epuletek/csaladihaz/rhedey-kastely-zsaka

http://www.rhedeykastely.hu

 

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1858
  • CÍM: 4142 Zsáka, Bethlen Gábor út 18.
  • TERVEZŐ: -
  • STÍLUS: romantikus historicizmus