Szentháromság templom – Velemér

Az elragadó, XIII. századvégi, késő román, kora gót templom távol az országúttól, a ma Paprétnek nevezett területen, az erdő mellé bújva áll immár hét évszázada. 1378-ban a radkersburgi Aquila János festette ki a templombelsőt, teljesen beborítva a falat a Bibliából és a Szentek legendáiból vett ábrázolásokkal.

A reformáció idején, 1560 körül a földbirtokos Batthyány család és vele a falu reformátussá lett; a freskókat lemeszelték. A XVIII. századi rekatolizálás ugyan visszaadja a templomot a katolikusoknak, ám a község népe kitart protestáns hite mellett.

A templomra Rómer Flóris, a régészettudomány atyja is felfigyelt. Az épületről alaprajzot, külsőt bemutató rajzot és rekonstrukciós tervet is készít, mert az 1860-as évekre a templom tetőzete hiányos, a freskók folyamatosan áznak. Közbenjárásának köszönhetően a szombathelyi püspök befedette és ajtóval látta el a szakrális építményt.

A templomba lépve a nyugati falon négy töredékesen megmaradt festmény nyomait látjuk. A felső két kép ma már szinte felismerhetetlen. Rómer, aki még jobb állapotban látta azokat, egyik oldalon Szt. Márton, másikon Szt. György lovas alakját vélte felfedezni. A Szt. György kép alatt egy meghatározatlan városkép töredéke van, a másik oldalon jobb állapotban maradt meg az ún. Köpenyeges Mária kép.
A templom legnagyobb összefüggő, kifestett felülete az ablaktalan északi fal. Itt a felső sorban párosával a 12 apostolt örökítette meg a festő, de a beázások miatt már csak meztelen lábuk és köpenyük alja látható. A viszonylag jó állapotban fennmaradt alsó képsor fő témája: a Háromkirályok imádása.

A veleméri templomot nem pontosan keletelték, hanem úgy, hogy a Szentháromság vasárnapján kelő nap első sugara a szentély boltozatán lévő jelképére essen, amely tulajdonképpen három koncentrikus kör. Az építők és a freskót készítő Aquila János ezen kívül figyeltek a napfordulóra is. A téli napforduló hajnalán a szentély délkeleti kerek ablakán besütő napsugarak a Madonna ölében ülő gyermek Jézust világítják meg elsőként. Sajnos e bámulatos fényjelenség manapság nem látható, mert a felkelő nap sugarai nem jutnak át a közelmúltban telepített erdő fái miatt.

Forrás:

http://www.velemer.hu/latnivalok/fenyek-temploma

https://epitettemlekek.hu/templomok/vas-megye/szentharomsag-templom-velemer

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 13. század
  • CÍM: 9946 Velemér, Paprét
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: késő román, kora gót