Szeplőtelen fogantatás templom – Altemplom

A családi sírboltnak helyett adó altemplom ugyanolyan széles és hosszú, mint a fenti rész. A mesterséges dombon álló épületnek valójában ez a földszintje. A felső templom szentélye alatt helyezkedik el a kriptakápolna, mögötte, vasráccsal elválasztva a kápolna résztől, beosztott fülkékben sorakoznak jobbra és balra a sírok. A kriptakápolna közepén Krisztus carrarai márványból készült szobra áll. A nemeskő- és márványberakásos mozaik a firenzei Gaetano Bianchini alkotása.
Az oltárral szemben két további szobor látható, az egyik a Feltámadás Angyalát ábrázolja, a másik Károlyi István 18 éves korában elhunyt lányának, Károlyi Erzsébet grófnőnek állít emléket.

Az oszlopfőket angyalok és az álmot és halált szimbolizáló mákgubók díszítik. A templom külsejének ikonográfiájában a fő helyet ugyancsak a Mária-ábrázolások foglalják el. Az oromzat csúcsán Anton Fernkorn Immaculata-szobra áll (1853), a kapu lunettájában Josef Gasser visszafogott Királyok imádása domborműve kapott helyet. A kapu két oldalán Szt. István és Szt. László szobrai állnak.

Forrás:

http://ybl.bparchiv.hu/temak/romai-katolikus-templom-plebania-es-iskolaepulet-fot

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1845–1855
  • CÍM: 2151 Fót, Vörösmarty Mihály u. 2.
  • TERVEZŐ: Ybl Miklós
  • STÍLUS: romantika