Szeplőtelen fogantatás templom – Fót

A Károlyi család XIX. század elején Károlyi Istvánnak vásárolta a fóti birtokot. Két nevezetes épület emlékeztet minket a grófi családra: az egyik a római katolikus templom, a másik a kastély, ahonnan a gazdálkodást irányították. A gróf 1845-ben határozta el, hogy olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál. A tervezést Ybl Miklósra bízta. A szabadságharc és a gróf raboskodása miatt szünetelő építkezés végül 1855-ben fejeződött be.

A templom valójában nem is egy, hanem két, egymás fölé épített építményből áll. Az épület maga négytornyos és háromhajós. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.

A középső hajót kazettás mennyezet és aranyozott gerendázat fedi. A freskókkal díszített szentélybe márványlépcső vezet. A főoltár mögötti festményen Szeplőtlen Szűz Mária látható. A bal mellékhajó mellékoltárának képe a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja. A hagyomány szerint az utóbbin gróf Károlyi Istvánt és családját örökítette meg a festő, Karl von Blaas.
Az altemplom sírkápolnájában Károlyi István és családtagjainak sírhelye található, kérésének megfelelően. A szentélyében álló fekete márványoltárt Gaetano Bianchini különleges márványberakásos intarziája díszíti, amely a templom művészileg legértékesebb alkotása.

Forrás:

http://www.fotromkat.hu/index.php?p=templom

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1855
  • CÍM: 2151 Fót, Vörösmarty Mihály u. 2.
  • TERVEZŐ: Ybl Miklós
  • STÍLUS: romantika