Tákosi református templom – Tákos

A mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetett templomról azt tartják, hogy a nép emeltette magának fából és sárból, abban az időszakban, amikor Mária Terézia nem támogatta a református vallásúak templomépítését, tulajdonképpen nem kaphattak építőanyagot az építkezéshez.

Az épület maga favázas, igazi különlegessége a paticsafalas technika. A paticsfal egy földbe vert karók közét kitöltő, sárral betapasztott vesszőfonadék alkotta fal, amely ellenáll a víz betörésének, olyan módon, hogy átereszti azt. Az árvíz levonulása után a falat könnyű helyreállítani.

A faragott belső díszítőelemek és a kazettás mennyezet az Erdélyből érkezett asztalosmester, Lándor Ferenc munkáját dicséri. A mennyezetet 58 kazetta borítja – mindegyik más és más mintázatú. A festett díszítések közül egyszerűségében is különlegesen szép a padra festett életfa.
A templom padozata döngölt agyag. Ajtaja kívülről lécbordázatos, hátlapját egyetlen fából faragták ki. Kovácsoltvas zára eredeti. Meredek fedelét zsindely fedi.
1767-ben Lukács János „áts” mester megépít egy tizenhat méter magas tornyot, fából. Sajnos, 1948-ban a torony állapota kritikussá vált, emiatt elrendelték a lebontását. Kokas Sándor, csarodai ácsmester ennek bontási anyagából építette a mai haranglábat szintén 1948-ban. Az Országos Műemléki Felügyelőség 1962-ben és 1968-ban megújította a zsindelyfedést. Az 1980-tól 1985-ig tartó restaurálás folyamán helyreállították a harangtornyot a még meglévő rajzok alapján, tehát a ma is látható alkotás gyakorlatilag rekonstrukció, mely megőrizte a torony eredeti faanyagának egy részét.

Forrás:

https://reformacio.mnl.gov.hu/orokseg/takos_reformatus_templom

http://www.takos.hu/index.php/tourizmus/a-mezitlabas-notre-dame

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1766
  • CÍM: 4845 Tákos, Bajcsy-Zsilinszky utca 29.
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: barokk