Tokaji Múzeum

A gazdagon díszített ház belső tereinek némelyikét értékes falfestmények díszítik. Érdekesség, hogy a háló mennyezeti festése megmaradt eredeti valójában. Igaz, a falfestmények a legutóbbi időkig rejtve voltak, a mész- és festékrétegek azonban szerencsésen megőrizték a képeket, amelyek azóta újra láthatók.

Az emeleti nagyterem enteriőrje az egykori görög kompánia tanácskozó termét kelti életre, és szervesen kapcsolódik a történeti-néprajzi állandó kiállításhoz. A XVIII. században a Balkánról származó vegyes etnikumú kereskedők, összefoglaló néven a görögök voltak azok, akik monopolizálták Tokaj-Hegyalja borkereskedelmét. Kompániákba szerveződve különleges jogokat élvező kereskedőtársulatokat hoztak létre és szorgalmas munkájukkal rendkívüli haszonra tettek szert. Ez a gazdagság tükröződik a Karácsony-Szaszaráth-házon is.

A múzeum 1985 májusától látogatható, az idelátogatók a tokaji vár régészeti emlékeivel, a Tokaji-hegy (Nagy-Kopasz) világával, valamint az épület padlásán található „Kincses padlás” c.  néprajzi látványtárral ismerkedhetnek meg.

Forrás:

http://www.museum.hu/muzeum/281/Tokaji_Muzeum/kiallitas

http://volgykapu.hu/?page_id=26

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1790
  • CÍM: 3910 Tokaj, Bethlen Gábor utca 7.
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: copf