Viski Károly Múzeum – Kalocsa

A Viski Károly Múzeum jogelődjének a városháza folyosóján 1932-ben létrejött muzeális gyűjteményt tekintik. A Városi Múzeum Bizottsága nevű civil szerveződésnek hála, a városi közgyűlés ideiglenes jelleggel átengedte a városháza egyik folyosóját. Így 1932. június 2-án dr. Horváth Győző püspök megnyitotta Kalocsa első múzeumát. A nagyrészt Gábor Lajos festőművész által gyűjtött múzeumi anyag sajnos a II. világháború alatt elpusztult, csupán néhány darabot őriz a Viski Károly Múzeum ebből a korszakból.

Az országos szervek többször szorgalmazták a múzeum végleges elhelyezését, de ezek a tervek minduntalan meghiúsultak, így a városi múzeum, a városházán maradt.

1970-ben végre határozat született arról, hogy a Belvárosi Iskolát múzeumi célokra átadják. Az iskola végül 1971 májusában költözött el, ezután rendezhették meg a múzeum első állandó kiállítását. 1977 februárjában a Városi Tanács átadta az épület földszinti helyiségeit és az egész telkét, így végleg múzeumi tulajdonná vált az ingatlan.

A múzeum  legértékesebb gyűjteményei: ásvány- és éremgyűjteményük.

Forrás:

http://www.museum.hu/muzeum/117/Viski_Karoly_Muzeum/aktualis?f

https://www.kalocsaiertektar.hu/national_values/19

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1885
  • CÍM: 6300 Kalocsa, Szent István király út 25.
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: eklektikus