Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum – Vizsoly

Ez a kis épület a hajdani református tanító (rector) szolgálati lakása volt, két szobával, konyhával és istállóhelyiségekkel. A tanító kis komfort nélküli, egykori parasztháza, a hétköznapi élet célszerűségének volt alárendelve. Családjával az elülső szobákban lakott, jószágait a hátsó helyiségekben gondozta.
Az épületben egy korhű 16. sz-i nyomdaműhely, interaktív biblianyomdászat, 3D-s térképen követhető reformációtörténet látható, az istállóban pedig Károlyi Gáspár borászata és a híres borút történeti adalékai követhetőek nyomon. Ez a múzeum is megerősíti a látogatók számára a Református Betlehem alapélményét: hogy kicsiny, puritán parasztház, a maga hajdani „rongyos-istálócskájával”, mégis gazdag-kincses tartalmat rejtegetnek számunkra.

Múzeumunk kiállítási anyagát magyar, angol, lengyel és szlovák nyelvű ismertető füzet és magyar nyelvű tanulmánykötet is segít elmélyíteni. A fiatalabb generáció stílusos-digitális alkalmazások és játékok segítségével is elmélyülhet a Vizsolyi Biblia világában.

Forrás:

http://vizsolyibiblia.hu/

http://vizsoly.kornyeke.hu/mantskovit-balint-nyomtatastorteneti-muzeum-es-vincellerhaz

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 16. század
  • CÍM: 3888 Vizsoly, Szent János u. 123.
  • TERVEZŐ:
  • STÍLUS: