Havas Boldogasszony katolikus templom – Zebegény

A műemlék jellegű templomot Kós Károly és Jánszky Béla tervezték erdélyi népi elemeket is felhasználva. A belső díszítés Körösfői Kriesch Aladár festőművész és tanítványai munkája. A berendezési tárgyak (oltár, szószék, padok, színes üvegablakok) is az építők elképzeléseit tükrözik. A színes üvegablakokat Kós tervei alapján Majoros Károly készítette. A tervezők, valamint a munkákba később bekapcsolódó Györgyi Dénes, és a gazdag belső díszítést készítő gödöllői iskola tanára, Kőrösfői-Kriesch Aladár és tanítványai együttesen, egy közös gondolat szellemében hozták létre a XX. századi magyar templomépítés egyedülálló alkotását.
A tagolatlan, aszimmetrikusan jobb oldalra helyezett tornya újdonságnak számított a kor templomépítészetében, apró oszlopok által tartott gúlasisakja pedig hatalmas súly érzetét kelti. A templom berendezése harmonikus egységet alkot az épület erdélyi ihletésű, szecessziós külsejével.

A főhomlokzat tengelyében nyílik a fogrovatos díszű főbejárat, mögötte a templom előtere. A kapunyílás felett 5 trapéz alakú ablak látható. A főhomlokzat bal oldalán kőkeretes, félköríves, páros ablak, jobb oldalt, a torony falán kórusmegvilágító körablak. A bal oldalon levő hitoktatási terem apszisa felett alacsonyabb kúp alakú sisak emelkedik. Jobb oldali homlokzatához fedett terű kórusfeljáró, valamint a négyzetes alaprajzú sekrestye kiugrasztott tetős része csatlakozik. Oldalhomlokzatain a jobb oldalon 3, a bal oldalon 4 félköríves ablak, alsó részükön színes betétekkel. Lábazata durván megmunkált kő, ugyanilyen anyagból készültek az ablakokat elválasztó falpillérek is.

Kós Károly születésének 100. évfordulója alkalmából domborműves emléktáblát helyeztek el az épület homlokzatán. A templom oldalában Árpád-házi Szent Erzsébet szobrát láthatjuk, amelyet 1914-ben Maróti Géza faragott.

Forrás:
Egyházközségünk In: Zebegényi Havas Boldogasszony Római Katolikus Egyházközség http://zebegeny.vaciegyhazmegye.hu/egyhazkozsegunk

Látnivalók Zebegényben In: Zebegény http://www.zebegeny.hu/hu/latnivalok_zebegenyben

Zebegény In: Magyar Harangok Honlapja  http://www.magyarharangok.hu/zebegeny.html

Római katolikus templom In: Műemlékem.hu http://www.muemlekem.hu/muemlek/show/7615

ADATOK

  • ÉPÍTÉS IDEJE: 1908-1910
  • CÍM: 2627 Zebegény, Petőfi tér 440.
  • TERVEZŐ: Kós Károly, Jánszky Béla
  • STÍLUS: szecesszió